divendres, 22 d’octubre del 2010

PROJECTE 1X1

QUÈ ÉS I QUINS OBJECTIUS TÉ?

És un projecte que pretén introduir les noves tecnologies en el món de l'educació.
Consisteix en proporcionar un ordinador portàtil a cada alumne (1x1, un alumne = un ordinador) i transformar les aules convencionals en "aules digitals", proporcionant així accés a Internet i a recursos educatius en format digital.
Aquest projecte està cofinançat pel departament d'Educació i les famílies.
Per això, el professorat també ha de disposar d'un ordinador portàtil i les aules han d'estar equipades amb pissarres digitals.
El professorat disposa d'una formació prèvia, centrada en els aspectes tecnològics i metodològics necessaris per integrar les eines i els recursos digitals en la pràctica docent.
La Generalitat també ofereix acompanyament formatiu virtual i assessorament als docents inscrits al projecte.

Com hem dit abans, les aules disposen de connexió a Internet, cosa que apropa els alumnes en un gran ventall de recursos i serveis.
Formar-se mitjançant aquest recurs és molt important pel desenvolupament de les competències digitals, que són indispensables avui en dia.
El projecte s'inicià el curs 2009/10.
Durant el primer any els centres es van agregar al projecte de forma voluntària.
Es preveu que en 4 anys, tots els alumnes de secundària i de cicle superior de primària formin part d'aquest projecte.

Diem que el projecte està cofinançat pel departament d'Educació i els famílies ja que, del preu dels ordinadors cada família n'ha de pagar un 50%, la resta va a càrrec del departament d'Educació, tot seguint ñes normes de compra de cada centre.
També hi ha la possibilitat de demanar una beca en cas de no disposar de recursos suficients.

Editorials, empreses productores i llibreries

Les editorials, empreses productores i llibreries participen en el projecte a través del portal Àtria, que constitueix alhora el catàleg de recursos educatius i la botiga virtual.
La comercialització dels recursos educatius digitals es fa mitjançant llibreries acreditades a la plataforma Àtria.
Internet segur...?

Internet és un lloc ple d'oportunitats per als/les menors, on poden aprendre, comunicar-se, jugar, entre d'altres activitats.Però també hi ha alguns riscos i consells de seguretat que tant nen/es com apres han de conèixer per evitar problemes.



Què en pensa la gent?
Són moltes les opinions que s'han creat respecte aquest projecte.
Molta gent creu que es un gran avenç per l'educació disposar de noves tecnologies; els nens tenen nous recursos per a la recerca d'informació. Tot i així, encara hi ha poca formació en els docents i poques infraestructures preparades per acollir el canvi de llibres digitals, aules amb connectivitat WI-FI a Internet, pissarres digitals, etc.
Ara bé, els llibres digitals complementen o substitueixen els llibres de text?
S'ha de tenir en compte que, com tots els aparells, els ordinadors sovint s'espatllen, per tant sempre s'ha de tenir una activitat alternativa.